22 Mayıs 2012 Salı

Üçüncü sayımızın editör yazısı!


Üçüncü sayımıza girerken dünya da çehresini yavaş yavaş değiştiriyor. Dünya bu, bugüne kadar hep değiştirdi çehresini, değiştirecek de… Asıl olan dünyadakilerin değişmesi ve hangi yöne değiştikleridir. Kundak hakikatten uzak ve sanal bir dünyaya karşı acısı ve tatlısıyla gerçek bir dünya arzulayanların uğrağı olma yolunda adım adım ilerliyor.

Bu ay Abdurrahman Çiçek’in “Anne Kalbi” isimli hikâyesi var dergimizde. Mayıs ayında kutlanan Anneler Günü vesilesiyle biz de bu hikâyeyi tüm anaların yüreğine ithaf ediyoruz. Bir diğer hikâyecimiz de Mesut Özdemir; “Yalnızlık Limanları” isimli hikâyesiyle yalnız yaşayan bir gencin ruh dünyasına eğiliyor.

Yeşim Köse, “Saat On İki Ser-Vapuru” isimli yazısıyla bizimle bu ay. Vapura yetişmelere benzetmiş servise son anda yetişmeyi. Gönül Yiğit, “Farkındalığın Arafı” yazısıyla hayal ile gerçeği sorguluyor biraz; biraz şüphe, biraz umut… Araf insanlarında da bu böyle değil mi? Mehtap Gümüş’ün, “Gözleri Uzaklara Dalan Birinin Yakınlardaki Hikâyesi” isimli yazısı bir sosyal paylaşım sitesinde geçen bir sözden mülhem kaleme alınmış. Abdülhamit Şipleme “Mandater Letafet” ile yozlaşan dünyamıza kızıyor. Rahat batıyor demiş yazısında. Aslında rahatın batması gerçek insan algısına işaret, herkesin antenleri kapalıyken antenleri açabilmek marifet... Geçen ay Abdülhamit’in Yitik Bir Dost’a şiirinin kutlu doğum haftası vesilesiyle Hz. Peygamber’e yazıldığını düşünmüştük. Yanılmışız, bunu da buradan bildirelim bilvesile. Nuray Şahin’in “Solmayan Bir Rengin Var Akdeniz” isimli yazısı denize ve Akdeniz’e bir şairin sevgisini terennüm ediyor. Yunus Yiğit’in “Kıbrıs”, Hakan Mutlu’nun “Rüzgârın Kerâmetleri” ve Merve Çınar’ın “Ben’e Başkaldırış, Hakkımda’yı Reddediş, O’nda Kayboluş” isimli yazıları bu ayın diğer yazıları.

Gülay Fındık “Şibumi” isimli kitabı incelerken; Zeynep Ürün doğumu ve vefatının yıldönümü vesilesiyle “Üstâd: Necip Fazıl Kısakürek”i vitrinimize taşıyor. Biz de sokağa “Necip Fazıl denilince aklınıza ilk ne geliyor?’’ diye sorduk. Ömer Salih Şipleme’nin “Muhabbet”i diğer sayılarda olduğu gibi bu ay da devam ediyor.

Bu ayın şairleri Enes Gündoğdu, Recep Yılmaz ve Abdulhâlik Aker. Recep Yılmaz’ın Karma/şa isimli şiiri karma bir dünyayı dışardan dikizlememizi sağlıyor. Dünya ne kadar da karma/şık, girmek isteyen var mı?
Bu ayda derledik, topladık Kundak’ı böyle sarmaladık. Bileğimizden gelen budur. Bunlar yüreğinize ulaşırsa ne âlâ, ulaşmazsa da can sağlığı; ne diyelim?

Edebiyat ve şiirin gönlünüzden eksik olmaması dileğiyle haziranda görüşünceye dek iyi okumalar…

Abdulhâlik AKER